In de nieuwsbrief van april werd aandacht geschonken aan een financiering van Capstone voor de film ‘The Banker’. Recent blies Apple TV+ echter de première op het American Film Institute Festival (AFI Fest) in Los Angeles af.


The Banker
De film vertelt het waargebeurde verhaal van twee Afro-Amerikaanse ondernemers, Bernard Garrett (Anthony Mackie) en Joe Morris (Samuel L. Jackson), die de raciale beperkingen van de jaren vijftig proberen te omzeilen. Hiervoor rekruteren zij een blanke man uit de arbeidersklasse, Matt Steiner, en leiden hem op tot hoofd van hun zakenimperium. Voor de buitenwereld nemen Garrett en Morris de rol in van conciërge en chauffeur. Uiteindelijk worden zij één van de rijkste Afro-Amerikanen in de VS. Van het verdiende vermogen kopen zij twee Texaanse banken. Vanaf dat moment ontstaan er problemen en ontvouwt zich een drama.

The Banker is de eerste originele film van Apple TV+ (de nieuwe streamingdienst van Apple) en werd zelfs al genoemd als mogelijke kanshebber op een Oscar.

Annulering première door Apple
The Banker zou op 21 november voor het eerst getoond worden tijdens de slotavond van AFI Fest in Los Angeles. Apple annuleerde de première echter om onduidelijke redenen een dag van tevoren. Later bleek dat de dochters van Bernard Garrett vinden dat de film een vertekend beeld geeft. Volgens hen wordt verzwegen dat zij seksueel misbruikt zijn door hun halfbroer en co-producent Bernard Garrett Jr. Ook de vertoning op Apple TV+ werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Reactie Apple en hoofdrolspelers
Apple zegt de ‘The Banker’ gekocht te hebben omdat zij geraakt werd door het vermakelijke en leerzame verhaal over sociale verandering. Regisseur George Nolfi en hoofdrolspelers Anthony Mackie en Samuel L. Jackson betuigen hun steun aan Cynthia en Sheila Garrett, maar wijzen ook op de positieve, emanciperende boodschap van de film.

Terugbetaling aan Capstone
Gelukkig ondervindt Capstone als financier geen hinder van de situatie rondom The Banker aangezien de film reeds verkocht was aan Apple. De verkoopopbrengsten zijn geïnd door de escrow agent Freeway CAM BV uit Amsterdam. Capstone verwacht medio december aflossing van de hoofdsom van USD 15 mln. en betaling van de bijhorende rente.