Capstone financiert momenteel 65 contractpartijen. Eind september voegde Capstone het familiebedrijf MilMar Food Group LLC aan haar portefeuille toe.


MilMar Food Group LLC (‘MilMar’) is een producent van kant-en-klaar diepvriesvoedsel en -maaltijden (onder andere glutenvrij, kosher, halal en vegetarisch). MilMar heeft 300 werknemers full-time in dienst plus 100 seizoensarbeiders. Dagelijks worden in de 6.000 m2 grote fabriek in Goshen (op 96 km ten noordwesten van New York) ruim een miljoen units geproduceerd. Deze worden opgeslagen in koelhuizen in Californië, Illinois en New Jersey en van daaruit verder gedistribueerd.

MilMar maakt gebruikt van handelsmerken als Spring Valley, No Forks Required, Mrs. Veggies, Juno Chefs, S’Better en Koshair. Tot haar afnemers behoren niet alleen supermarkten maar ook casino’s, hotels en resorts, universiteiten, scholen en bedrijven.

Zowel factoring als handelsfinanciering
Capstone heeft MilMar inmiddels in totaal voor USD 13,6 mln. aan financiering verschaft. Deze is gelijkelijk verdeeld over factoring (opkopen van onbetaalde facturen) en handelsfinanciering (verlenen van werkkapitaal voor productie). Op beide type financieringen rekent Capstone een rente van 18% op jaarbasis. De looptijd is maximaal twaalf maanden. Capstone heeft de financieringen overgenomen van PNC Bank, één van de grootste banken van de Verenigde Staten. PNC Bank wilde de leningen niet langer op haar balans houden. Recente bedrijfsresultaten van MilMar verplichtte PNC Bank volgens de Dodd Frank wetgeving namelijk tot het aanhouden van hogere reserves*.

Risicobeperking en onderpand
Capstone voorfinanciert respectievelijk 85% en 65% van de waarde van de over te nemen openstaande facturen en de door MilMar te produceren maaltijden. De facturen en diepvriesmaaltijden gelden als onderpand van de financieringen. Door niet de gehele waarde van de facturen en maaltijden voor te financieren, houdt Capstone bovendien voldoende marge om de eigen rentevergoeding te verrekenen.

Capstone int de facturen bij de afnemers en boekt de opbrengst, na aftrek van de voorfinanciering en rentevergoeding, door naar MilMar. Voorafgaand aan deze financiering heeft Capstone de afnemers onderworpen aan een uitgebreid kredietwaardigheidsonderzoek.

Voor wat betreft de handelsfinanciering zijn persoonlijke garanties bedongen van Martin Hoffman, de CEO en eigenaar van MilMar. Verder heeft Capstone het eerste pandrecht op alle activa van de onderneming.

* De Dodd-Frank Act, die in 2010 naar aanleiding van de kredietcrisis werd ingevoerd, verplichtte Amerikaanse banken tot verhoging van reserves. Daarbij gold hoe hoger het risico van de uitstaande leningen hoe hoger de vereiste reserves. Banken verschaffen met name kleine ondernemingen sindsdien slechts zeer beperkt financiering.